Nyári öltözködési tanácsok állásinterjúra

Összes cikk

Közeleg a nyár, ezt valószínűleg mindenki megtapasztalta már, elég csak megfigyelni az utcán a már reggel kézben tartott vagy táskából kikandikáló kardigánokat és kiskabátokat. A hosszú hideg és sötét napok után mindannyian örülünk a napsütésnek és a jó időnek. Akad azonban néhány olyan ember, aki nem felhőtlenül boldog a hirtelen jött meleg miatt – többek között azok, akik éppen álláskeresésben vannak és interjúkra járnak. Számukra alapos fejtörést okozhat, hogy miként jelenjenek meg az állásinterjún úgy, hogy miközben elegánsak maradnak, ne kapjanak hőgutát.

Elgondolkodtató a kérdés: hogyan öltözzünk fel a nagy melegben, mennyiben változnak ilyenkor az öltözködési szabályok, mik azok a „kilengések”, amik még elfogadhatók?

Amivel a legtöbbet tehetünk saját kényelmünkért az anyagválasztás. Minél természetesebb anyagú ruházatot viselünk, annál jobban lélegzik bőrünk és kevésbé izzadunk meg. Kánikulában különösen ajánlott pl. a vékonyabb pamut anyagokból készült ruhákat választani; talán egyetlen hátrányuk, hogy vasalni kell őket, mivel könnyen gyűrődnek, azonban kevésbé lesz melegünk bennük, mint a műszálas textíliákban. Tartsuk szem előtt a legnagyobb hőségben is az üzleties megjelenést; különösen, ha pl. banki-pénzügyi szektorban szeretnénk elhelyezkedni. Ezeken a helyeken elvárt viselet férfiaknál az öltöny-nyakkendő párosítás, hölgyek esetében pedig a kosztüm – ami pl. lehet egy lengébb fazonú szoknyás összeállítás. Mindkét nem képviselői számára megengedett nagy meleg esetén a világosabb árnyalatú színek viselete, ebben a kérdésben a legtöbb munkáltató elnéző.

Ennél picit nehezebb kérdés a megfelelő lábbeli kiválasztása. Azon túl, hogy kényelmes legyen a cipőnk, sajnos vannak más szempontok is, ha állásinterjúra vagyunk hivatalosak. Alapszabály, hogy a legnagyobb melegben sem illik nyitott orrú szandálban, papucsban menni interjúra, illetve szintén nem ajánlott hölgyeknek harisnya nélküli szoknyás összeállításban megjelenni. (ezt a problémát könnyen lehet orvosolni pl. comb- vagy térdfix- szel, ami lényegesen kényelmesebb hőségben, mint a harisnyanadrág). A lábbeli színe lehetőleg legyen sötét, a hölgyek esetleg hátul nyitott cipőt vagy a kétoldalt kivágott, ún. szandálcipőt válasszák. Itt is érdemes a természetes, bőrből készült lábbeliket előnyben részesíteni, mert a műanyag cipőkben könnyen lehet gombás fertőzést kapni nagy meleg idején. A férfiak semmiképp ne felejtsék el a sötét színű zoknit, nagyon nem esztétikus látvány a nadrág alól kivillanó csupasz lábfej!

Ami szintén nem megengedett egy állásinterjún, az a spagettipántos, illetve ujjatlan felsőrész viselete, sajnos nagyon sok pályázó követi el ezt a hibát. Fontos, hogy a felkar legalább egy része fedve legyen, viseljünk inkább rövid ujjú felsőt, blúzt vagy inget lezserebb szabással, kerüljük a túl szűk, erősen testhezálló darabokat, mert egyrészt kényelmetlen a viseletük, másrészt igen kellemetlen, amikor már az interjúra érkezésünkkor izzadságfolt virít a felsőruházatunkon.

A hölgyek bánjanak óvatosan a sminkkel, elég kiábrándító tud lenni a szétkenődött szemfesték vagy a melegtől „kiszaladt” rúzs. Használjanak inkább világosabb, természetes színeket, kerüljék a sötét rúzsokat; a vastag alapozóréteg helyett inkább részesítsék előnyben a színezett hidratálókat, így elkerülhető az ún. „repedezett maszk”- hatás.

Bármilyen kényelmetlennek is érzünk minden ruhadarabot magunkon a hőségben, ne felejtsük el, hogy nem a strandra megyünk, hanem egy komoly üzleti tárgyalásra, amitől a jövőnk függhet – aminek érdekében igazán megéri kibírni azt a pár órát!

JobPower